Image

O Peroju
Peroj je malo mjesto smješteno 800m od mora naseljeno davne 1657. godine. Peroj danas plijeni pozornost svojom poviješću, vjerom, kulturom i tradicijom. Mjesto ima svoj hotel, pizzeriju, trgovine, restorane i objekte visoke kvalitete za privatni smještaj. Nova šetnica duž obale povezana je sa Fažanom i nudi predivnu šetnju uz obalu i vožnju biciklom. U ljetnim mjesecima na obali se nude mnogobrojni sportski sadržaji kao i sadržaji za mlade.

Peroj je poznat još od doba Rimljana kao ljetovalište  i kao mjesto bogato maslinama, što dokazuju stare uljare koje su otkrivene u okolini sela.

Tijekom  XVI st. Peroj je opustošen kugom, tako da 1657. godine Mletačka republika  naseljava 77 duša pristiglih iz Crne Gore. Novi stanovnici su pravoslavne vjere pa su za bogosluženja upućeni na grčko pravoslavnu parohiju u Puli koja je koristila crkvu sv. Nikole iz VI st. U Peroju im nije bilo dozvoljeno graditi pravoslavnu crkvu. Nakon 130 godina pred pad Mletačke republike, stanovnici Peroja počinju s gradnjom svoje crkve i završavaju je 1788. godine. Crkvu posvećuju sv.Spiridonu. Crkva se proširuje i današnji oblik dobiva 1834. godine. Može se posjetiti bilo koji dan uz prethodnu najavu. Uz crkvu je sagrađen 1860. godine prekrasan zvonik, a 1880. godine mrtvačka kapelica posvećena pokrovu Presvete Bogorodice koja je oslikana 2004. godine.

©2020 Comtours. All Rights Reserved.